Doç. Dr. Halil TAŞ
Yazım Kuralları
Yayım Kuralları
(Türkçe ve İngilizce Makale Şablonları ile Telif Hakkı Devir Formuna ve yazar bilgilerinin yer aldığı Başlık Safasına "Şablonlar ve Formlar" bölümünden ulaşılabilir.)
Uluslararası Eğitime Özgün Bakış Dergisi (UEÖBD), Mart ve Eylül olmak üzere yılda iki kez elektronik olarak yayınlanan hakemli bir dergidir. Dergiye gönderilen çalışmalar daha önce yayınlanmamış olmalı ya da inceleme sürecinde olmamalıdır. Aday makalelerin dergimizin yazım kurallarına uygun biçimde yazılmış olması gerekir. Derginin yayın dili Türkçe olup İngilizce makaleler de yayınlanmaktadır.
Dergiye aday makale başvurusu elektronik ortamda dergi sistemine üye olarak yapılmaktadır. Bu süreçte izlenmesi gereken adımlar aşağıda açıklanmıştır:
- Dergimizde APA 7 yazım kuralları uygulanır.
- Makaleler, “Word” formatında hazırlanıp dergi sistemine yüklenecektir. Yazardan bağımsız yansız hakem değerlendirmesinin sağlanması için aday makalenin dijital kopyasında yazar(lar)ın ad soyad, görev yeri gibi kimliğini açığa çıkaracak bilgilere yer verilmemelidir. Yazarlar metinde adları ve kurumları geçen yerleri silmelidirler (Sayfa altı notları vb. yan metinler dâhil olmak üzere).
- Uluslararası Eğitime Özgün Bakış Dergisi (UEÖBD) Editörler Kurulu Başkanlığınca, değerlendirilmek için gönderilen makaleler ön incelemeden geçirilir; derginin kapsamına girmeyen, yöntemi sorunlu olan, makale yazma kılavuzu (şablonu) kullanılarak hazırlanmayan, derginin yazım kurallarına uymayan makaleler ön inceleme sonucunda reddedilir. Makaleler tam metin olarak sisteme yüklenmelidir. Aday makale metni üzerinde Editörler Kurulu Başkanlığınca benzerlik, yazım vb. denetimler yeniden yapıldıktan ve yazarlarca bu metinlerde gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra makale yayınlanır. Bu doğrultuda makale önerilerinin, derginin yazım kurallarına uygun hazırlanabilmesi için yazım kuralları önceden incelenmeli ve makale yazma kılavuzu (şablonu) dosyası kullanılmalıdır.
- Uluslararası Eğitime Özgün Bakış Dergisi (UEÖBD)’nde intihal denetimi iThenticate paket programı aracılığıyla gerçekleştirilir. Tam metinlerin iThenticate programında benzerlik oranlarının aynı kaynaktan olmamak ve kaynakçası dışta kalmak koşuluyla %20’nin altında olması gerekir. İntihal Raporu, başvuru sırasında aday makale ile birlikte dergi sistemine yüklenmelidir.
- Editörler Kurulu Başkanlığınca ön incelemesi yapılan makalelerden hakem değerlendirmesine gitmesine karar verilenler, biçim ve içerik açısından değerlendirilmek üzere alan editörüne yönlendirilir. Aday makale alan editörü tarafından incelenir; alana katkı getirmeyecek ya da yöntemsel olarak gözle görülür sorunlar taşıyorsa alan editörü gerekçeli bir raporla Dergi Editörler Kurulu Başkanlığına görüşünü bildirerek aday makalenin reddedilmesi kararını bildirebilir. Hakem değerlendirme sürecine giren aday makale ilgili iki hakeme gönderilir. Hakemler, yazarın çalıştığı yerden, danışmanı, çıkar çatışması ya da çıkar birliği olan kişiler olamaz. Hakem(ler)ce makalede düzeltme istenmesi durumunda, sorumlu yazar düzeltilmiş makale ile hakemlerin düzeltme istemlerinden hangilerini yaptıklarını ya da yapmadılarsa neden yapmadıklarını açıklamalarıyla belirten Makale Düzeltme Raporunu hazırlayarak en geç 15 gün içerisinde sisteme yeniden yüklerler. Yazarların geçerli bir mazereti (sağlık sorunları vb.) olmadan düzeltmeleri zamanında yapmamaları ve süreci aksatmaları durumunda makaleleri reddedilir. Hakem düzeltilmiş aday makaleyi tekrar incelemek istemiş ise makale, talepte bulunan hakeme gönderilerek yeniden değerlendirmesi beklenir.
- Makalelerin yayımlanmasına, hakemlerin değerlendirmeleri ve Alan Editörünün görüşü doğrultusunda Editörler Kurulunca karar verilir. Hakem değerlendirmesine gönderilmesi uygun bulunan makalelerin yayınlanma sürecinin altı ay içinde sonuçlandırılmasına çalışılır. Bu süreyazarların düzeltmeleri yapma ve hakemlerin tekrar inceleme talebine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
- Yayımlanmasına karar verilen makaleler başvuru tarihlerine göre Editörler Kurulu Sekreterliği’nce sıraya konur ve makale Editörlükçe son okuma sürecine alınır, hakem önerileri ve yayım kuralları göz önünde bulundurularak incelenir. Ayrıca makalelerin dil denetimleri dergimizin dil editörlerince yapılır.
- Son okuma süreci tamamlanan makaleler yazarlarına gönderilerek gerekli düzeltmeleri yapmaları istenir. Bu süreçten sonra sayfa düzenlemesi (mizanpaj) aşamasına geçilir.
- Mizanpajı yapılan makaleler kontrol için sorumlu yazara gönderilir. Yazar(lar) makalelerdeki, (varsa) düzeltmeleri 15 gün içinde yapar ve “yayın” onayı verir. Bu aşamada yazar(lar)ın adı soyadı, görev yeri, ileti adresi, ORCID numarası, makale tez-proje ya da sunulmuş bildiri ise makalede sorumlu yazarca belirtilir. Bu süre içinde düzeltilmeyen makalelerin yayımı sonraki sayılara bırakılır.
- Yayımlanmasına karar verilen makaleler için yazar(lar)ından ücret alınmaz, yazar(lar)a ve hakemlere ücret ödenmez. Açık yayın politikası doğrultusunda elektronik ortamda herkes dergimize ücretsiz olarak ulaşabilir ve yararlanabilir.
- Makalelerde savunulan görüşlerden ve kaynakların doğruluğundan tamamen yazar(lar) sorumludur.
- Derginin cilt numarası, önceki yıllardan sürdürülür. Her yıl yayımlanan sayılar da 1, 2, 3 olarak sırasıyla numaralandırılır.
Yazım Kuralları
Uluslararası Eğitime Özgün Bakış Dergisi (UEÖBD)'nin yazım kuralları Amerikan Psikologlar Derneğinin (American Psychological Association-APA) yayımlamış olduğu yayım kılavuzunun 7. basımına göre hazırlanmıştır. Bu kapsamda gerekli bilgiler APA (2020) kitabından alınmış ve ayrıntılar aşağıda verilmiştir.
Biçimsel Özellikler
Sayfa Yapısı: Çalışma, A4 boyutlarındaki kâğıda dört kenarından 2.5 cm boşluk bırakılarak iki yana yaslı şekilde ve tek sütun olarak yazılmalıdır.
Yazı Tipi ve Boyutu: Makalede yazı tipi olarak Times New Roman yazı karakteri ve büyüklük olarak 12 punto kullanılmalıdır.
Paragraf Yapısı: Öz ve Abstract bölümleri hariç olmak üzere, metinde paragraf sekmesinde girintiler bölümü “özel” alanından ilk satır için 1 cm; aralık bölümü için önce 6 nk sonra 6 nk olarak tanımlanmalı ve tek satır aralığı seçilmelidir.
Sayfa ve Sözcük Sınırı: Bir makalenin uzunluğu; öz, abstract ve kaynakça hariç olmak üzere 10,000 sözcüğü geçmemelidir.
Makalenin Bölümleri
Başlık: Makalenin başlığı 14 sözcüğü geçmeyecek, sözcüklerin ilk harfleri büyük diğerleri küçük ve ortalanmış biçimde yazılmalıdır. Başlık 14 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakterinde satır aralığı tek ve koyu olarak yazılmalıdır. Makale, bir tezden, projeden üretilmişse veya bildiri olarak sunulmuşsa başlığın sonuna dipnot konularak, dipnot kısmında açıklanmalıdır.
Yazar Adları: Yazar ad ve soyadları ilk harfleri büyük diğerleri küçük, 12 punto büyüklüğüne Times New Roman yazı karakterinde ve sayfanın ortasında yer almalıdır. Yazarların unvan, görev yaptıkları kurum, görev yaptıkları yer, mail adresi, ORCID numarası bilgileri dipnot olarak belirtilmelidir. Makale başvurusu sırasında bu bilgiler aday makalenin hiçbir yerinde yer almamalıdır. Yazar bilgileri yayınlanma aşamasında konulmalıdır. Makaleden sorumlu yazar bilgisi de bu bölümde yer almalıdır.Yazar bilgilerinin yer aldığı Başlık Sayfası, aday makale ile birlikte başvuru sırasında dergi sistemine yüklenmelidir.
Öz
Her makalede Türkçe ve İngilizce öz bulunmalıdır. Öz, 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı ve 150-250 sözcüğü geçmeyecek biçimde yazılmalıdır. Özet başlığı “Öz” şeklinde ve ortalanmış olarak yazılmalıdır. Araştırmaların öz bölümü tek bir paragraf olarak ve paragraf girintisi verilmeden tek satır aralığında yazılmalıdır. Öz, çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini, sonuçlarını, öne çıkan yanlarını ve özgün değerini açık ve kısa bir şekilde yansıtmalıdır.
Anahtar Sözcükler
Çalışmanın en önemli yönlerini tanımlayan kelimeler, ifadeler veya kısaltmalardır. Anahtar sözcükler ilk sözcüğün ilk harfi haricinde küçük harflerle yazılmalı ve aralarına virgül konularak verilmelidir. Anahtar sözcük sayısı en az üç en fazla yedi olmalıdır.
ANA METİN
Araştırma makalelerinde “Giriş”, “Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma, Sonuç ve Öneriler” bölümleri-başlıkları olmalıdır. Ayrıca “Kaynakça” ve varsa “Ekler” yer alır.
Giriş
Araştırma konusunun temeli, çalışmanın bölümlerine yönelik özet bilgi, bilimsel alanyazındaki karşılığı, araştırmanın önemi, araştırma problemi ve amaçları giriş kısmında detaylandırılmalıdır.
- Ele alınan problemin neden önemli olduğu,
- Araştırmanın alandaki önceki çalışmalarla olan bağlantısı, özgün yönleri ve taşıdığı farklılıkları,
- Araştırmanın temel ve alt amaçları ile hipotezleri ve bunların varsa kuramla olan bağlantıları,
- Araştırmanın kurama ve uygulamaya olan katkıları,
- Araştırmanın amacı ve alt amaçları (soruları) belirtilmelidir.
Yöntem
Araştırmanın türü, araştırma grubu, veri toplama araçları, geçerliği ve güvenirliği, veri toplama teknikleri, verilerin analizi, sınırlılıkları, gerekli ise etik kurul onayı yöntem kısmında detaylandırılmalıdır.
- Araştırma modeli,
- Evren-örneklem/çalışma grubunun temel özellikleri ve seçilme süreci,
- Örneklem seçilmişse kullanılan örnekleme yöntemi, örneklem büyüklüğünün belirlenmesi ve örneklemin evreni temsil etme gücü,
- Kullanılan ölçme araçları,
- Deneysel bir çalışma ise yapılan müdahale,
- Verilerin analizinde kullanılan istatistiksel yöntemler ve bu yöntemlerin varsayımlarını karşılama durumu ile ilgili bilgiler yer almalıdır.
Bulgular
Araştırmada elde edilen bulgular; çalışmanın amacı ve problemini destekler nitelikte ve bütünlüğü koruyacak biçimde ilgili tablo, şekil, grafik veya resimlerle açıklanmalıdır. Araştırmanın bulguları alt amaçların verildiği sırayla ayrıntılı biçimde sunulmalıdır. Araştırmacının beklentisine aykırı bulgular da dâhil olmak üzere tüm bulgulardan söz edilmelidir. İstatistiksel olarak anlamlı çıkmayan bulgulara da yer verilmelidir. Bulgular eksiksiz olarak (etki büyüklükleri, güven aralıkları, anlamlılık düzeyi) sunulmalıdır. Bulguların sunumunda gerekli yerlere tablolar (çizelgeler) konulabilir. Bunun yanı sıra bulguların anlaşılmasını kolaylaştıracak gerekli betimsel istatistiklerin (örneklem büyüklükleri, ortalamalar, korelasyonlar ve standart sapmalar gibi) rapor edilmesine de önem verilmelidir.
Tartışma, Sonuç ve Öneriler
Bulgular sunulduktan sonra araştırma hipotezleri ışığında ve ilgili alanyazın çerçevesinde yorumlanmalıdır. Bulguların alanyazındaki bilgilerle desteklenip desteklenmediği, desteklenmiyorsa olası nedenleri belirtilmelidir. Ayrıca bulgulardan yola çıkarak amaçlar doğrultusunda ulaşılan sonuçlar ile uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilere yer verilmelidir. Tartışma, Sonuç ve Öneriler yazarlar tarafından ayrı başlıklar halinde de verilebilir.
Kaynakça
“Kaynakça” sözcüğünün ilk harfi büyük diğerleri küçük olarak, yeni bir sayfaya ve sayfanın üst kısmına ortalanmış biçimde yazılmalıdır. Metin içi gönderme ve atıflar tam metnin diline uygun verilmelidir. Türkçe tam metin için Türkçe kaynak gösterme usul ve esasları, İngilizce tam metin için İngilizce kaynak gösterme usul ve esasları dikkate alınmalıdır.
Ekler
Araştırmada yalnızca bir ek varsa buna “Ek” başlığı konulmalıdır. Birden fazla ek olması durumunda bu eklere ana metinde söz edildiği sıraya göre numara verilmelidir (Ek 1, Ek 2 gibi). Her Ek’in bir başlığı olmalı ve Ekler’den metinde bu başlıklarla söz edilmelidir. Her Ek’e ayrı bir sayfadan başlanmalıdır. Ek başlığı sayfanın üst kısmında ortalanmış, kelimelerin ilk harfi büyük ve diğerleri küçük olarak yazılmalıdır.
Başlık düzeyleri
Araştırmalarda başlık stili beş olası düzeyden oluşmaktadır. Bir araştırmada araştırmanın başlığı ve temel başlıklar (Giriş; Yöntem; Bulgular; Tartışma, Sonuç ve Öneriler) birinci düzey başlık olarak kabul edilir. Başlık düzeyleri ile ilgili biçimsel özellikler Tablo 2’de verilmiştir.
Tablo 1. Araştırmalarda Kullanılan Başlıkların Düzeyleri ve Biçimsel Özellikleri
Başlık Düzeyi |
Yazılış Biçimi |
1 |
Ortalanmış, Koyu ve Yalnızca Baş Harfleri Büyük Başlık |
2 |
Sola Yaslanmış, Koyu ve Yalnızca Baş Harfleri Büyük Başlık |
3 |
Sola Yaslanmış, Koyu, İtalik ve Yalnızca Baş Harfleri Büyük Başlık |
4 |
Sekmeyle başlanmış, koyu, kelimelerin yalnızca baş harfi büyük ve noktayla biten paragraf başlığı. |
5 |
Sekmeyle başlamış, koyu, italik, kelimelerin yalnızca baş harfi büyük ve noktayla biten paragraf başlığı. |
Tablo ve Şekiller
Bütün tablo ve şekiller metinde yer alış sırasına göre koyu olarak numaralandırılmalıdır (Tablo 1.). Metin içinde tablolardan numaralarıyla söz edilmeli, “yukarıdaki tablo” veya “sayfa 12’deki tablo” gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Araştırmadaki tüm tablolarda biçimsel özellikler tutarlı olmalıdır. Her tablo için kısa, anlaşılır ve açıklayıcı bir başlık kullanılmalıdır. Tablo başlığı tablo numarasının devamına, sözcüklerin ilk harfi büyük ve italik olarak yazılmalıdır. Tablo bağlığı tabloyu aşmamalıdır. Tablodaki her sütunun başlığı olmalıdır. Tablodaki veriler ondalık değer içeriyorsa tüm ondalık değerlerin gösteriminde basamak sayısı (noktadan sonra iki basamak, 3.27 gibi) açısından tutarlı davranılmalıdır. Tabloda, dikey çizgi kullanılmamalıdır. Tablo, başka bir kaynaktan alınmış ise, kaynağı gösterilmelidir. Kullanılan kaynak türüne göre örnek tablo ve şekil yollamaları (atıfları) için APA-7 kaynağı incelenmelidir.
Makalede gerekli yerlere şekiller konabilir. Ancak şekiller metinde yazan ifadeleri tekrar etmemeli, yalnızca önemli etmenleri sergilemelidir. Araştırmadaki tüm şekiller tutarlı olmalıdır. Makalede grafik, harita, model, görsel gibi tüm gösterimler şekil olarak adlandırılmalıdır. Şekillerin üst yazıları şeklin metinde yer alış sırasına göre numaralandırılmalıdır (Şekil 1. gibi). Şekil ve numara dik ve koyu olarak yazılmalıdır. Tabloda olduğu gibi şekil başlığı şekil numarasının devamına, sözcüklerin ilk harfi büyük ve italik olarak yazılmalıdır. Şekil adı şeklin sınırlarını aşmamalıdır. Şekil, başka bir kaynaktan alınmış ise, kaynağı gösterilmelidir.
Metinde yer alacak tüm tablo ve şekiller gerçek boyutlarında ve ortalanmış olmalıdır. Tablo ve şekiller başlık ve içerik olarak 10 punto olmalıdır.
KAYNAK GÖSTERİMİ
Kaynakçanın hazırlanışında ve metin içi kaynak gösteriminde APA-7 dikkate alınmalıdır. Bir araştırmada yazar kendisine ait olmayan her türlü bilgiyi, veriyi ve görüşü aktarırken kaynak göstermek zorundadır. Metin içinde verilen her kaynak, kaynakçada da yer almalıdır.
Metin içinde doğrudan ve dolaylı alıntı yapılabilir. Kırk sözcükten az olan doğrudan alıntılar tırnak içinde verilerek metinde yer alabilir. Alıntı cümlenin ortasında yer alıyorsa kaynak ve yılı verildikten sonra alıntı tırnak içinde yazılmalı ve tırnak kapatıldıktan sonra sayfa numarası yazılmalıdır. Alıntı cümlenin sonunda yer alıyorsa tırnak içinde verildikten sonra ayraç içinde kaynak ve sayfa numarası verilmelidir.
Doğrudan alıntılarda 40 ya da daha fazla sözcük kullanılmışsa bu alıntı metin içinde ayrı bir küme (blok) olarak verilmeli ve tırnak işareti kullanılmamalıdır. Bu tür bir küme alıntı yeni satırdan başlatılmalı ve sayfanın sol kenarından paragraf girintisiyle aynı hizada olacak biçimde içerden yazılmalıdır. Küme (blok) alıntı, ana metnin bitiş sınırından bir santim içeride olacak şekilde bitirilmelidir. Küme (blok) alıntının en sonuna nokta koyduktan sonra ayraç içinde alıntı yapılan kaynak ve sayfa veya paragraf numarası yazılmalıdır. Eğer alıntı yapılan kaynak alıntıdan önceki cümlede yer alıyorsa alıntının sonunda yalnızca sayfa veya paragraf numarasının yer alması yeterlidir. Doğrudan yapılan alıntılar asıl metinle birebir aynı olmalıdır. 40 ya da daha fazla sözcük kullanılan doğrudan alıntılar (Küme/blok alıntılar) 10 punto ile yazılmalı ve tek satır aralığı kullanılmalıdır.
Metin İçinde Kaynak Gösterimi
Metnin içinde geçen kaynaklar yazar-tarih belirtme sistemiyle gösterilir.
Örnek: Taş’ın (2022) çalışmasında …. (Kesme işareti yazar isminden hemen sonra gelmelidir.)
Parantez içinde verilen birden çok kaynak (atıf) alfabetik olarak sıralanmalıdır.
Yazarı belirtilmemiş çalışmaya atıfta bulunurken çalışmanın başlığı ve basım yılı belirtilmelidir.
Örnek: … … … (Zorunlu Eğitim, 2019), Kapitalist Eğitim (2018) adlı kitap.
Bir eserin yazarı ancak “İsimsiz” olarak belirtilmişse, metin içinde bu esere yollama yaparken İsimsiz (Anonymous) sözcüğünü kullanıp arkasından virgül konup yılı belirtilmelidir.
Örnek: (İsimsiz, 2022). Makale İngilizce yazılmışsa (Anonymous, 2022).
Aynı yazarlarca yazılmış iki ya da daha fazla esere aynı ayraç içinde yollama yapılırken basım yılları dikkate alınarak küçükten büyüğe doğru sıralanmalıdır.
Aynı yazar tarafından aynı yılda yayımlanmış eserlere yollama yaparken, yılı gösterdikten sonra arkasından a, b, c şeklinde harflendirme kullanılmalı ve her seferinde yılı tekrar edilmelidir. Bu harflendirme kaynakçanın alfabetik sıralamasında belirlenir.
Örnek: Bazı araştırmalarda ise (Minaz, 2022a, 2022b…).
İkincil kaynakların kullanımında metin içinde birincil çalışmayı belirtip ikincil kaynak için bir ibare konmalıdır. Kaynakça bölümüne aktaran olarak kullanılan kaynak yazılmalıdır.
Örnek: Taş ve Kıroğlu’nun (2018) (akt., Minaz, 2022) çalışmasında …, Taş and Kıroğlu’s study (2018) (as cited in Minaz, 2022). Bu durumda kaynakçaya Minaz, (2022) kaynağı eklenmelidir.
Kişisel iletişimlerden (mektuplar, notlar, elektronik iletişimler, bireysel görüşmeler, telefon konuşmaları vb.) yararlanılmışsa bu tip kaynaklar yalnızca metin içinde verilmelidir. Bu tip kaynaklar tekrar ulaşılabilecek kaynaklar olmadığı için kaynakça listesine eklenmezler.
Örnek: Ali Güneş (kişisel iletişim, 15 Aralık 2022), (Ali Güneş, kişisel iletişim, 15 Aralık 2022).
Eğer birbirine karıştırılabilecek biçimde aynı soyadı sırasıyla başlayan ve aynı tarihli iki çalışma varsa bu çalışmaların ayırt edilmesi için farklı yazar soyadı gelene kadar yazarlar yazılıp sonrasında “ve diğ.” ifadesi eklenmelidir.
Metin içinde ilk ve sonraki atıfların gösterimine ilişkin bilgiler yazar sayısına göre Tablo 3’te verilmiştir.
Tablo 2. Metin İçinde İlk ve Sonraki Atıfların Gösterimine İlişkin Bilgiler
Atıf tipi |
Metin içindeki ilk atıf |
Metin içinde sonraki atıf |
Ayraç içinde, metindeki ilk atıf |
Ayraç içinde, metindeki sonraki atıf |
Tek yazarlı |
Karasar (2000) |
Karasar (2000) |
(Karasar, 2000) |
(Karasar, 2000) |
İki yazarlı |
Taş ve Minaz (2022) |
Taş ve Minaz (2022) |
(Taş & Minaz, 2022) |
(Taş & Minaz, 2022) |
Üç yazarlı |
Taş, Minaz ve Zorba (2021) |
Taş ve diğ. (2021) |
(Taş, Minaz & Zorba, 2021) |
(Taş ve diğ., 2021) |
Dört yazarlı |
Minaz ve diğ. (2020) |
Minaz ve diğ. (2020) |
(Minaz ve diğ., 2020) |
(Minaz ve diğ., 2020) |
Beş yazarlı |
Kıroğlu ve diğ. (2018) |
Kıroğlu ve diğ. (2018) |
(Kıroğlu ve diğ., 2018) |
(Kıroğlu ve diğ., 2018) |
Altı veya daha fazla yazarlı |
Lincoln ve diğ. (2020) |
Lincoln ve diğ. (2020) |
(Lincoln ve diğ., 2020) |
(Lincoln ve diğ., 2020) |
Grup yazarları (Kısaltmayla tanımlananlar) |
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB, 2022) |
MEB (2022) |
(Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], 2022)
|
(MEB, 2022) |
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD, 2020) |
OECD (2020) |
(Organisation for Economic Co-operation and Development [OECD], 2020) |
(OECD, 2020) |
|
Grup yazarları (Kısaltma kullanılmadan) |
Sakarya Üniversitesi (2022) |
Sakarya Üniversitesi (2022) |
(Sakarya Üniversitesi, 2022) |
(Sakarya Üniversitesi, 2022) |
KAYNAKÇA
Kaynakların her biri tek satır aralığında 1 cm asılı girintisiyle ve aralık bölümünde önce ve sonra 6nk aralık bırakılarak yazılmalıdır. Kaynakların listelenmesinde ilk yazarın soyadının baş harfine göre alfabetik sıra izlenmelidir. Aynı yazar grubundan alınan birden çok kaynak varsa sıralama en eskisi ilk olacak biçimde yapılmalıdır. Tek yazarlı bir kaynak, aynı yazarın içinde bulunduğu diğer kaynaklardan önce gelir.
Aynı yazar veya yazarların aynı tarihteki çalışmaları kaynak olarak verilecekse çalışmaların ismi alfabetik sıraya konulur. İngilizce kaynaklarda A ve The gibi artikeller dikkate alınmaz.
Çalışma “İsimsiz” olarak belirtilmişse “İsimsiz” (İngilizce için “Anonymous”) sözcüğü, çalışmaya bir isim olarak verilmeli ve “İsimsiz” sözcüğü gerçek bir isimmiş gibi alfabetik sıralamaya konmalıdır. Eğer yazar bilgisi yoksa, çalışmanın adı yazarın adı yerine yazılmalı ve çalışmanın adının baş harfine göre alfabetik sıralamaya konmalıdır.
Eğer yazarın adında kısa çizgi kullanılmışsa kısa çizgi kaynakçada da kullanılmalıdır.
Eğer çalışmanın tarihi belirtilmemişse ayraç içinde tarih yok (t.y.) yazılmalıdır. (İngilizce için n.d.)
KAYNAKÇA GÖSTERİMİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
Makale
Taş, H. & Kıroğlu, K. (2018). 2017 ilkokul sosyal bilgiler dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. İlköğretim Online, 17(2), 697-716. https://doi.org/10.17051/ilkonline.2018.419041
Taş, H. & Minaz, M. B. (2022). The Acquisition level of 21st century skills in the primary education 4th grade social studies curriculum. Education Quarterly Reviews, 5(2), 600- https://doi.org/611. 10.31014/aior.1993.05.02.517
Ergenekon, Y. & Aldemir-Fırat, Ö. (2018). Uygulamacılar için öğretimde farklı bir bakış açısı: Gömülü öğretim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi. Erken Çevrim İçi Yayın. https://doi.org/10.21565/ozelegitimdergisi.328444
Taş, H. (2021). Mesnevî’de değerler ve Mesnevî’nin değerlere bakışı. Milli Eğitim Dergisi, 50(230), 745-767. https://doi.org/10.37669/milliegitim.672051
Kitaplar
Basılı kitap
Karasar, N. (2022). Bilimsel araştırma yöntemi. (37. baskı). Nobel Akademi Yayıncılık.
Editörlü kitap
Editör Soyadı, A. (Ed.). (Yıl). Kitap başlığı. Yayıncı
Çeviri kitap
Dewey, J. (2019). Okul ve toplum (H.A. Başman, çev.). Pegem Akademi Yayıncılık
Çevrim içi yayınlanan kitap
Güven, D. (2014). Ortaokul matematik 6. http://www.eba.gov.tr/ekitap?icerik-id=4602
Kitap bölümü
Taş, H. (2020). Development of writing awareness skills in children and preparation for first reading and writing. In G. Uludağ & T. Durmuş (Eds.), Early Literacy Education (pp. 91-108). Nobel Academic Publishing
Taş, H. & Minaz, M. B. (2019). İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin meslek seçimlerine etki eden faktörler. E. İslamoğlu & S. Yıldırımalp (Ed.), Sosyal Bilimlerde Yeni Araştırmalar içinde (ss. 315-330). Berikan Yayınevi
Bir grup yazar veya komite tarafından yazılan kitap
Joint Committe on the Standards for Educational and Psychological Testing. (2014). Standards for educational and psychological testing. American Educational Research Association.
Bildiri
Sözlü Bildiri
Tavşancıl, E., Uluman, M., & Furat, E. (2012, Eylül). Görme engelli öğrencilerin üniversite giriş sınavında karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri. (Sözlü sunum). III. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
Poster Bildiri
Karasel Ayda, N. & Altınay, Z. (2018, Nisan). İlköğretim kademesinde “evrensel değerlerin” çocuklara kazandırılmasına yönelik öneriler. (Poster sunumu]. 27. Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi, Side Starlight Resort Otel, Antalya.
Yayınlanmış Bildiri
Taş, H. (2020). Covid-19 sürecinde uygulanan uzaktan eğitime ilişkin öğretmen görüşleri. S. Yalçınalp (Ed.), In The 3rd International Conference on Distance Learning and Innovative Educational Technologies (DILET2020) (pp. 78-88). Ankara, Dilet yayınları.
Çakmak, T. & Körpeoğlu, H. (2012). Web content management within the organizational identity framework: A Study for Hacettepe University Department of Information Management web content management system. BOBCATSSS 2012 Information in E-motion 23-25 Ocak 2012 içinde (ss. 91-93). Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam.
Taş, H. & Minaz, M. B. (2018). Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlerin sınıf yönetimine ilişkin bilgi düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Ç. Kaya, Y. İ. Yorulmaz, E. I. Püsküllüoğlu & B. T. Anasız (Ed.), 3. Uluslararası felsefe, eğitim, sanat ve bilim tarihi sempozyumu içinde (ss. 612-636). Giresun, Felsefe Yayınları
Tez
Taş, H. (1999). Yaratıcı örgüt kültürü ve yönetim. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İnönü üniversitesi, Malatya.
Taş, H. (2016). Mesnevi destekli değerler eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin tutumlarına etkisi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun
Garavalia, B. J. (1994). Development of international education policy in higher education: A case study of the illinois higher education international education act of 1992. (Unpublished doctoral dissertation), Southern Illinois University, Illinois.
Resmi Gazete ve Yönetmelikler
Milli Eğitim Temel Kanunu (1739 SK, 14.06.1973). Resmi Gazete, 14574, 24.06.1973.
Teknik Raporlar ve Araştırma Raporları
Kurumsal yazarlı devlet raporu
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı. (2018). 2017 yılı performans programı (Yayın No. Ocak, 2018). https://strateji.sanayi.gov.tr/DokumanGetHandler.ashx?dokumanId=69dae118-a4e6-499a-8e16-66cc4192ee38
Kurumsal yazarlı çevrim içi yayımlanan görev raporu
American Psychological Association. (2007). Report of the APA task force on the sexualization of girls. American Psychological Association http://www.apa.org/pi/women/programs/girls/report-full.pdf
Özel bir organizasyona ait rapor
Eğitimde Görme Engelliler Derneği. (2015). Üniversitelerde engellilere yönelik erişilebilirlik hususunda mevcut durum analizi 2014-2015. Eğitimde Görme Engelliler Derneği.
İnternetten Alınan Bilgiler
Eğitimde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (2017). Açık uçlu sorular hakkında bilgilendirme ve açık uçlu soru örnekleri. http://www.osym.gov.tr/TR,12909/2017-lisansyerlestirme-sinavlari-2017-lys-acik-uclu-sorular-hakkinda-bilgilendirme-ve-acikuclu-soru-ornekleri-05012017.html
UNESCO. (2013). World Heritage list. http://whc.unesco.org/en/list
Etik Kurul Kararı
Makalede etik kurul bilgisine yer verilmelidir. Bu bilgiye makalenin yöntem bölümü içinde ve kaynakçadan sonra bir satır bırakılarak, birinci düzey başık biçiminde sunulan “Etik Kurul Kararı” başlığı altında yer verilmelidir. Araştırma makaleleri için etik kurul kararında, çalışmanın etik kurulun bağlı olduğu üniversite adı ile sayı ve tarih bilgileri yer almalıdır.
Diğer Durumlar
Makaledeki bir paragraf en az üç cümle içermelidir.
Metin içinde geçen bir basamaklı sayılar yazıyla, iki basamaklı sayılar cümle başında değilse rakamlarla yazılmalıdır. Cümlelere rakamla başlanmamalıdır. Makalenin “Öz” başlığı altında tüm sayılar rakamla yazılmalıdır.
Bir ölçme biriminden söz edildiği ve matematiksel veya istatistiksel işlevler (kesirler, ondalıklar, yüzdelikler, çeyreklikler gibi) ile ilgili bilgilerin verildiği durumlar ile tablo, şekil ve grafik isimlerinde kullanılan tüm sayılar rakamla yazılmalıdır. Bir basamaklı sayılar yazıyla, iki basamaklı sayılar ise cümle başına gelmedikçe rakamla yazılmalıdır. Tarih, yaş, evren-örneklem/çalışma grubu ve deneklerle ilgili sayılar ile ölçek puanları, ölçek puanlamasında kullanılan birimler ve parasal değerler ile ilgili sayılar rakamla yazılmalıdır.
Ondalık gösteriminde nokta kullanılmalı ve özel durumlar (istatistiksel manidarlık değerinin (p) verileceği durumlar) haricinde ondalık kısım iki basamağa yuvarlanmalıdır. Eğer istatistik veya matematik ile ilgili bir katsayı verilecek ve bu katsayı 1’den büyük değer alamıyorsa bu ondalık sayının gösteriminde yalnızca nokta ve ondalık kısım (.65 gibi) yazılmalıdır.
Makalede geçen bir kavramın ya da bir örgüt/teşkilat/kurum adının kısaltması (MEB, TSK) kullanılacaksa, ilk geçtiği yerde açık adı yazılır yanında parantez içinde kısaltması verilir, daha sonra kısaltması kullanılır.
NOT: Türkçe ve İngilizce Makale şablonları ile Telif Hakkı Devir Formu ve yazar bilgilerinin yer aldığı Başlık Sayfasına, "Şablonlar ve Formlar" bölümünden ulaşılabilir.